Strona Główna · Linki · Kontakt · Galeria · Mapa serwisu · Mapa dojazdu 22.08.2019 17:35:37
Nasza szkoła
 O szkole
 Nasz patron
 Dyrekcja
 Nauczyciele
 Psycholog
 Pedagog
 Biblioteka
 Terminarz
 Plan lekcji
Dokumenty szkolne
 Statut
 Program Rozwoju
 Program wychowawczo-
 profilaktyczny

 Procedury
 Regulamin Porządkowy
 Regulamin kompleksu
 sportowego

 Regulamin dyskotek
 Regulamin boiska
 Polityka ochrony
 dziecka

Dziennik
 Dziennik elektroniczny
Egzamin gimnazjalny
 Wyniki egzaminu
 gimnazjalnego
 2018/2019

 Archiwum
Ogłoszenia
 Podręczniki 2016/2017
 Regulamin dowozu
 uczniów

 Rokład jazdy autobusu
Obiady
 Menu (03.06 — 14.06)
 Regulamin i oferta
 cenowa

 Umowa - korzystanie
 z obiadów

 Kontakt
Rada Rodziców
 Rada Rodziców
 Wpłaty na RR
 Protokoły zebrań RR
 Konta bankowe
Programy unijne i rządowe










Logo EFS
Kuchnia azjatycka
AktualnościKuchnia azjatycka

13 marca we wtorek na lekcji techniki przygotowałyśmy pod kierunkiem pani
M. Skrzędziejewskiej- Cendrowskiej dania kuchni azjatyckiej. Poświęciłyśmy na to dwie godziny lekcyjne. Dziewczyny z Ic podzieliły się na trzy grupy. Pierwsza ekipa przygotowała chińszczyznę, druga sushi, a trzecia piekła ciasto migdałowe z polewą kokosową. Wszystkie dania wyszły wspaniale, a co najważniejsze każdemu smakowały.

Poniżej przepisy na dwie pyszne potrawy.

SUSHI:
składniki:
-liście alg,
-ryż,
-ogórek,
-wędzony łosoś,
-ananas,
-sos teriyaki.

przygotowanie:

Liść alg rozwinąć na desce, pośrodku wzdłuż liścia ułożyć pasek ryżu, na pasku ułożyć pasek ogórka i łososia, a na nim znów pasek ryżu. Całą przeplatankę zawinąć w liść. Zawinięte sushi pokroić na mniejsze części. W innym wariancie łosoś i ogórek zastąpić ananasem.

CIASTO MIGDAŁOWE Z SOSEM KOKOSOWYM:

składniki na ciasto:
-1 szklanka mąki tortowej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/4 łyżeczki soli,
-4 jajka,
-1 łyżeczka olejku migdałowego,
-3/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
składniki na polewę:
-1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleczka kokosowego
-1 łyżeczka soku ananasowego
-2 łyżeczki mąki kukurydzianej
przygotowanie:
CIASTO: Wyścielić spód tortownicy pergaminem. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać i odstawić. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem. Dodać olejek migdałowy i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszać ręcznie i wlewać mleczko kokosowe. Mieszać do gładkiej konsystencji. Piec 30 min w 170 stopniach.
POLEWA: Zmiksować sok ananasowy z mąką kukurydzianą. Zagotować mleczko kokosowe i cukier, wlać mąkę z sokiem ananasowym, mieszając wszystko razem, Gotować na średnim ogniu.

Paulina Tolak i Ada Baprawska Ic

BIP
Projekt edukacyjny
 Regulamin realizowania
 projektów

 Podstawa prawna
 Deklaracja o
 przystąpieniu

Dla uczniów
 Zajęcia pozalekcyjne
 Zajęcia szachowe
 Plan zajęć Klubu
 Sportowego ZDROWIE

 Stypendia motywacyjne
 Dzwonki
 Samorząd szkolny
 Wyjazdowe koło
 fizyczne

 Wymiana zagraniczna
 Bezpłatne podręczniki
Szkoła Promująca Zdrowie
 Wyniki autoewaluacji
 2015

 Prezentacja działań 2015
 Jesteśmy SPZ
 Publiczna prezentacja działań w ramach Szkoły Promującej Zdrowie
 Sprawozdania z działań
 w latach 2015 - 2019

 Działania w latach
 2015 - 2019

 Realizacja priorytetów
 Szkoły

 Szkoła Promująca
 Zdrowie

 Bezpieczeństwo dzieci
 na co dzień

 Świadomy rodzic -
 prezentacja

 Działania szkoły
 Wyniki autoewaluacji
 Szkoła Podstawowa -
 prezentacja



Cheerleaderki
Witryna
 Archiwum
Certyfikaty








Copyright © 2007-2015  e-mail:gimnazjum@gimmichalowice.pl